تهاجم فرهنگی: زنان یا مردان؟

در اکثر کشورهای دنیا، شاهدیم که سبک زندگی غربی به طور جدی پذیرفته شده و مردم، به خصوص جوانان، در تلاش برای تغییر شرایط زندگی خود و تبدیل آن به الگوی غربی هستند. اسم این روند را هر چه بگذاریم، تهاجم فرهنگی یا تعامل فرهنگی، تبعات زیادی برای ملل درحالتوسعه داشته است.
تاثیرپذیری از فرهنگ غرب، هم در زنان و هم در مردان، بسیار دیده شده است. اما بعضی مطالعات نشان میدهد که زنان بیش از مردان، از فرهنگ غرب تاثیر میپذیرند. مطالعات مشترک روانشناسان دانشگاه نورثامبریای انگلستان و دانشگاه زولولند آفریقای جنوبی بر روی زنان آفریقایی نشان میدهد که زنان آفریقایی، به شدت در تلاش برای تبدیل ظاهر خود به ویژه فرم بدنی خود همانند زنان غربی و آمریکایی هستند.
لاغرشدن و داشتن اندامی متناسب، یکی از مهمترین دغدغههای امروز زنان آفریقایی است که این مطالعات نشان میدهد افراد برای اینکه امروزیتر و مدرنتر به نظر بیایند و بیشتر تحت فشار خانواده یا دوستان، به این کار اقدام میکنند. بسیاری از این زنان مدعی شدهاند که برای کسب قدرت بیشتر و انتخاب وضعیت جسمانی موردنظر خود دست به این اقدام زدهاند و مایل نیستند از اوامر و نصایح پدران یا همسران خود تبعیت کنند. آنان میخواهند با اندام لاغرتر، بهتر مردان را جذب نمایند.
یکی از پژوهشگران این پروژه، خانم ژولی سید، اذعان میدارد که اگر چه در ظاهر، زنان خود انتخاب میکنند اما باز هم فرم بدنی موردنظر مردان به آنان دیکته میگردد.
به هر تقدیر، مطالعات نشان میدهد فرم بدن و زیبایی ناشی از شرایط جغرافیایی و نژادی است و نباید زنان در تلاش برای همانندسازی خود با زنان غربی باشند. جراحی پلاستیک، به ویژه جراجی بینی، که در کشور ما نیز به شدت رونق دارد لطمات جدی را به سلامت زنان میزند و عملاً زنان ایرانی نمیتوانند همانند زنان اروپایی از بینی کوچک و با فرم غربی برخوردار شوند.
منبع:Northumbria University, Newcastle, UK, 2004
www.northumbria.ac.uk