تصاویر رسانههای خارجی از دوران انقلاب خریداری میشود

مجید رجبی معمار در گفت و گو با خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون فارس درباره حجم موجود تصاویر انقلاب در آرشیو صدا و سیما گفت: در این زمینه نمیتوانم آمار دقیقی ارائه بدهم. در این رابطه تصاویر زیادی هم از انقلاب وجود دارد که اصلا در آرشیوهای صدا و سیما نیست. مثلا بی بی سی به عنوان یک بنگاه سخن پراکنی بسیار قدیمی که از شاید اوایل قرن بیستم کار خود را شروع کرده، روی عکس و تصاویر زیاد کار کرده است.بخش زیادی از تصاویر بکر ایام انقلاب در بی بی سی و برخی بنگاههای برنامهساز دیگر در اروپا هست که تلاش زیادی در طول سالهای گذشته شده تابه تدریج این تصاویر که مربوط به خانواده پهلوی و وضع کشور در آن زمان و حتی اواخر دوره قاجار است، خریداری کنیم.
وی افزود: این بنگاهها هر از چندگاهی هم برنامههایی مبتنی بر تصاویر مستندی که در اختیار دارند میسازند و ما در تلاش هستیم اینها را بخریم و یا کپی از آنها بدست آوریم تا بتوانیم در برنامهسازیهای مستند داخلی از آنها استفاده کنیم.
وی در ادامه گفت: بیش از 95 درصد از تصاویری که مربوط به رژیم گذشته یا مربوط به درگیریهای دوران انقلاب در آرشیو صدا و سیما وجود دارد تا به حال از تلویزیون پخش شده و مابقی برخی از تصاویر خصوصی خانوادگی درباریها و....است که خیلی نشان دادنشان مصلحت نیست و تصاویر کاملا شخصی و خصوصی و در برخی جهات مستهجن است که قابلیت پخش ندارند.ولی آنچه که قابل پخش بوده مرتبا در طول سالهای گذشته عرضه شده است.
رئیس شورای هماهنگی دفاع مقدس سیما تصریح کرد: البته رئیس سازمان صدا و سیما هم به این مسئله توجه بی نظیری نشان دادهاند و در واقع خط قرمزی که قبلا برای پخش این آثار تعیین شده بود را به شدت شکست و گفت که پخش تصاویر موجود در آرشیو به غیر از تصاویر خصوصی کاملا آزاد است و هیچ اشکالی ندارد.
وی ادامه داد:حتی در برخی از این تصاویر که پخش میشوند،حضور بعضی از گروههای چپ، مارکسیست، ملیگرا و... که در ایام انقلاب بعضا در صحنههای تظاهرات حضور داشتهاند نیز مشهود است.و جالب این است که به هر حال این تصاویر مستند حکایت میکنند که همه با هر سلیقه و تلقی سیاسی که داشتند زیر بیرق و پرچم امام خمینی و انقلاب اسلامی کار کردهاند.
وی تصریح کرد: برخی گروهها مدعیاند،امام خمینی (ره) آمده و از شرایط موجود فرصت طلبی کرده است. در حالیکه این تصاویر به خوبی مشخص میکند که چه کسانی فرصت طلب بودهاند و توده عظیم ملت به نام اسلام و خواهان جمهوری اسلامی و برای حکومت اسلامی و در تبعیت از امام آمدند و آنقدر این موج بزرگ و سیل عظیم بود که همه را با خودبرد و همه گروههای ملی گرا، چپ و... همه در ذیل امام و انقلاب اسلامی قرار گرفتند.
وی افزود:بعد از انقلاب برخی از آنها آمدند و سهم خواهی بیشتر از حد خود کردند. ما پس از گذشت 29 سال و با تثبیت خیلی جدی نظام جمهوری اسلامی هیچ نگرانی در پخش تصاویر موجود نداریم.
وی درباره اعلام فراخوان عمومی برای جمع آوری عکسها و فیلمهای دوران انقلاب در آرشیوهای شخصی نیز گفت: فراخوان جمع آوری عکس و تصاویر دوران انقلاب چندین بار اعلام شده و در دهه اول انقلاب یکی از موضوعاتی که هر سال در جشنواره فیلم فجر تعقیب میشد همین جمع آوری آثار بود و در حال حاضر نیز این فراخوان در برنامه 1404 که در حال حاضر از شبکه تهران در حال پخش است اعلام میشود.
رجبی معمار در ادامه گفتگوی خود با فارس گفت: ما آرشیو بزرگی در مرکز صدا و سیما داریم که این آرشیو از ابتدایی که رادیو و تلویزیون در ایران آغاز به فعالیت کرده،تصویرهایی دارد زیرا یکی از ملزومات ضروری بنگاه برنامهسازی آرشیو است و آرشیو رادیو و تلویزیون هم از قبل از انقلاب هست و بسیاری از تصاویر مانند کارهای نمایشی،مستندات،اخبار و... در آن نگهداری میشود. بعد از انقلاب هم تصاویر فراوانی از انقلاب توسط خود رادیو و تلویزیون تهیه شده و مقادیر زیادی از تصاویر هم مردم یا خبرنگاران و گزارشگران خارجی تهیه کرده بودند که خریداری و جمع آوری شده و بر آرشیو صدا و سیما افزوده شد.
وی تصریح کرد:در ایام دفاع مقدس حجم عظیمی از تصاویر جدید و مستند مربوط به جنگ هم به آنها اضافه شد و آنچه که ما الان در کشور داریم، آرشیو گستردهای از تصاویر انقلاب و دفاع مقدس است که در آرشیو مرکزی صدا وسیماست و مقادیری تصویر نیز در مراکز صدا و سیما و در استانهاست که کپیهایی هم به تهران دادهاند.خیلی از مراکز رادیویی و تلویزیونی استانی هم تصاویر محلی از دوران انقلاب و جنگ دارند.
وی ادامه داد: در مورد ایام انقلاب چند مرکز دیگر مانند مرکز اسناد انقلاب اسلامی یا سازمان ملی اسناد کشور که مرتبط با کتابخانه ملی کشور است هم یکسری عکس و تصاویر دارند. دوستان ما در وزارت اطلاعات نیز از اموال و تصاویر و عکسهایی که در منازل بزرگان رژیم گذشته یا بعضی مراکز دولتی یا در ساواک بوده تصاویری دارند که این آرشیوها الان همه شناسایی شدهاند و برای بدست آوردن این آثار،بین صدا و سیما و مراکز دیگر ارتباط خوبی به وجود آمده است.
رجبی معمار در ادامه اظهار داشت: در مورد دفاع مقدس،حجم وسیعتری از آرشیو در مثلا مؤسسه فرهنگی روایت فتح وجود دارد که شاید برخی از آنها تصاویر بینظیری است چون فیلمبرداریها از شجاعت و ایثارگریهای خاصی برخوردار بودهاند یا در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، آرشیو کم نظیری در مورد جنگ وجود دارد که بخش زیادی از تصاویر توسط گروه 40 شاهد تهیه شده است.
وی در ادامه درباره نحوه نگهداری این آثار نیز گفت: تلاش بر این است که همه این تصاویر از جهت فنی و نگهداری، در محلهای مناسب و با دقت نگهداری شوند. آن بخش از تصاویر هم که بر اثر مرور زمان آسیب دیدهاند و بعضا به صورت 8 میلی متری یا 16 میلی متری بوده و در طول زمان ریختگی پیدا کرده،با استفاده از نرم افزارهای جدید رایانهای و تا جایی که مقدور است، بازسازی شوند.
گفتگو از مریم فیروزفر